• Podrška kupcima: Pon.-Pet. 07-17h, Sub. 07-14h GMT+1 +38751 501 111, bepro@blic.net |
  • Jezik: | |

TEHNIČKA UPOZORENJA

Betonske ploče iz našeg proizvodnog programa, pored prirodnih kamenih zrnaca, takođe sadrže cement, aditive za hidrofobnost i poboljšanje mehaničkih i hemijskih osobina, vodu, te kod obojenih proizvoda različite pigmente boja, stoga su moguće razlike u strukturi i boji uslovljene sastavom sirovine zbog prirodnih odstupanja u boji zrnaca ili cementa.
Takođe na betonu se mogu pojaviti svijetle mrlje (bjelilo). U ovom slučaju radi se o cvjetanju vapnenca (kalcijev karbonat) u cementu. Taj hemijski proces nastaje kada se pri stvrdnjavanju betona stvara kalcijev hidroksid koji pomoću kapilara u betonu izbija na površinu i tada dolazi do reakcije sa ugljen-dioksidom iz vazduha te tako nastaje kalcijev karbonat – vapnenac. Ovo se u tehničkom postupku ne može izbjeći. Tokom vremena i pod normalnim vremenskim uslovima on iščezne. Prema važećim normama EN1338 ova pojava ne spada u nedostatke proizvoda, te se po istoj ne uvažavaju reklamacije. U ovom slučaju kvalitet (mehaničke osobine) ploča nije narušen. U tvrdokornim slučajevima mogu se ukloniti sredstvom za odstranjivanje cementnih mrlja.
Beton je proizveden od prirodnih materijala i kao takav se održava. Ovo praktično znači da se na toplini širi, a na hladnoći skuplja. Takođe normalno se ponaša prilikom zaprljanja. Tako npr. mokro lišće, latice cvijeća, voće, masnoće sa roštilja, mogu napraviti privremene tragove ili promjene na boji koje se ponovo nakon nekog vremena i djelovanja normalnih vremenskih uslova izgube. Za različite vrste mrlja postoje i specijalna sredstva za čišćenje koja se mogu pronaći u specijalizovanim radnjama.

UPOZORENJA:

- Varijacija boja je posljedica dejstva prirodnih materijala, koje ne mogu spriječiti ni najnaprednije
tehnologije proizvodnje.
- U zimskom periodu moramo da budemo oprezni pri odstranjivanju snijega i leda, jer korištenjem
oštrih predmeta i velike sile može da dodje do oštećenja proizvoda.
- Prilikom procesa proizvodnje može doći do manjih odstupanja u dimenzijama, mogu se desiti manje razlike vidljive u konačnoj strukturi površine materijala, te površina može biti manje ili više fina.